Logótervezés

LogótervezésEgy sikeres logó legyen mindig egyszerű. Könnyű legyen a felismerése. Ha az emberek ránéznek, azonnal be tudják azonosítani, hogy mely céghez tartozik. Ne tartalmazzon eltúlzott elemeket, ám mégis legyen egyedi. Az egyszerű logóra kiváló példa a Nike emblémája. Letisztult, egyedi és könnyen beazonosítható logó, amelyet mindenki rögtön felismer.

A következő lényeges szabály az a logó tervezése során, hogy az embléma legyen könnyen megjegyezhető. Egy logó pedig akkor jegyezhető meg könnyen, ha egyszerű formák alkotják. Erre a legjobb példa a McDonald’s logója. Nagy sárga „M” betű, piros háttér előtt. Egyedi, könnyen felismerhető és azonnal meg lehet jegyezni.

Logótervezés során törekedni kell arra, hogy az embléma sokoldalú legyen. Egy sokoldalú logó attól hatásos, hogy mindenféle alkalmazásban meg tudja állni a helyét. Lényeges szempont a tervezés során, hogy a logó gyakorlatias legyen, megszerkesztését pedig vektoros formában végezzük el, így nemcsak különböző típusokban, hanem eltérő színekben is ki lehet majd nyomtatni. Ennek érdekében célszerű az emblémát először csak fekete-fehér formában megtervezni, ilyenkor ugyanis nem elsősorban a színeken lesz a hangsúly, hanem a logóban elhelyezkedő formákon. Sőt, egy fekete-fehér embléma ábrázolásával sok pénzt is meg tudunk spórolni. Jó példa a fekete-fehér, ám mégis sokoldalú és hatásos emblémára, a WWF logója, amely egy pandát ábrázol.

Egy logó akkor jó igazán, ha időtálló. A tervezés során kiemelt figyelmet kell arra fordítani, hogy az embléma 5, 10, vagy akár 20 év múlva is megállja-e majd a helyét. A divat állandóan változik, ám egy egyedien kialakított logó évtizedeken keresztül is versenyképes maradhat. Erre a legjobb példa a Coca Cola emblémája, amely már több mint 100 éve a céget jelképezi. Egészen pontosan 1885 óta él a köztudatban és még napjainkban is tökéletesen megállja a helyét.

Az 5. alapszabály egy logó megtervezése során az, hogy az embléma legyen megfelelő. A cég által kitűzött célokat mindenképpen szem előtt kell tartani, ám az elhelyezésre is figyelmet kell fordítani. Összhangot kell teremteni az embléma ábrázolása során. Erre igen jó példa a Walt Disney logója, amely nemcsak azt tükrözi, hogy gyermekeknek szóló filmek és játékok gyártásával foglalkozik a cég, hanem egyben komolyságot is sugároz az emberek felé.

Az arculat és a megjelenés mellett ugyanis a színeknek is kiemelt szerepe van egy logó tervezése során. Érdemes ugyanis a szakmához illő színt választani. A gyorséttermekhez például olyan színek illenek, amelyekkel az evésre lehet asszociálni. Ilyen például a sárga, a piros, a narancssárga, illetve a halványkék. Az üzleti, vagy banki szférához pedig az arany, a fekete, a zöld, illetve a kék színek valamelyikét célszerű alkalmazni.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page