Számítógépes vírusok elleni védekezés

softwareNapjainkban nagyon sok esetbe ki vagyunk téve a számítógépes kártevők vagy vírusok veszélyének annál is inkább mivel gyakran rá vagyunk kényszerülve, hogy használjuk az internetet. Mostanság szinte minden munkaterületen használnunk kell valamilyen formában a számítógépet és az internetet egyaránt. Többnyire email-en érkeznek az információk úgy a munkánkkal kapcsolatban mint a személyes érdeklődési körünkkel is. Így gyakran megesik, hogy ismerős feladótól ugyan de rejtett tartalmú vagy ismeretlen csatolmánnyal érkezik egy levél. Ezeket a leveleket a feladó szándékosan úgy alakítja ki, hogy megtévesztő legyen. Ezért történhet meg, hogy a feladó ismerősnek tűnhet, de akár a  levél tárgya is és a levél tartalma illetve a csatolmány megnevezése vagy leírása is annyira általános megfogalmazású, hogy akár meg is téveszthet. Íme néhány tipp, hogyan védekezzünk a legegyszerűbb módon:

  • ismeretlen feladótól ne nyissunk meg levelet. Ha mégis megnyitottuk ha tartalmaz csatolmányt vagy mellékletet semmi esetben se töltsük le és nyissuk meg azt. Ha mégis fontosnak látszik kérjünk megerősítést a feladótól.
  • ellenőrizzük körültekintően a feladó email címét és nevét. A @ utáni internetes cím vagy név ellenőrzése.
  • ha az email-ben arra kérnek, hogy kattintsunk egy általunk ismert webcímre a kattintást követően ellenőrizzük, hogy pontosan ugyan az a cím szerepel-e a címsorban. Majd ellenőrizzük tüzetesen a webcímet mivel megtörténhet, hogy különböző karakterek megtévesztő módon szerepelnek: pl. www.paypall.com, www.pavpal.com. Ezek az oldalak rávehetnek, hogy megerősítsük felhasználónkat, jelszavunkat de akár banki adatokat is kérhetnek tőlünk. Fontos, hogy ilyen módon a bank nem szokott adatokat kérni tőlünk.
  • Legyen mindig naprakész vírusellenőrző a számítógépünkön.
  • Készítsünk biztonsági mentéseket adatainkról egy külön erre a célra fenntartott adathordozóra. Ez az adathordozó ne legyen folyamatosan a számítógépünkre csatlakoztatva, csak a biztonsági mentés pillanatában.
  • ne nyissunk meg ismeretlen vagy illegális weboldalakat. Továbbá ne kattintsunk ismeretlen vagy illegális tartalmú reklámokra.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page